De geschiedenis van de stalen jerrycan

De geschiedenis van de jerrycan

De oorsprong van de jerrycan

Van oorsprong hete de jerrycan de WehrmachtEinheitsKanister. De canister is van oorsprong een draagbare tank voor vloeistoffen van maximaal 20 liter. Deze werd in 1936 ontwikkeld door de firma Eisenwerke Müller & Co. Als voorbereiding van de oorlog. De naam jerrycan komt echter niet van de Duitsers maar van de Britten. De naam kwam tot stand gebaseerd op de naam die de Britten een Duitse soldaat gaven namelijk ‘’Jerry’’ de cans die hun dus buitmaakte van de Duitsers noemde ze daarom Jerrycans.

Ontwikkelingen van de jerrycan

Zoals eerder gezegd werd de jerrycan ontwikkeld door de Duitsers maar geadopteerd door de geallieerden. Deze hadden eerst een vierkant blik gemaakt van 4 plaatstallen panelen en op elke hoek een lasnaad. Waardoor deze bijna altijd wel ergens een lek had. Ook had deze can een hele nare beugel om beet te houden. De beugel was namelijk gemaakt van gebogen staal en hierdoor was het vat heel vervelend te dragen over lange afstanden. Ook moest je om de can te openen een tool hiervoor gebruiken waardoor er weer extra onderdelen nodig waren. In het algemeen was het gewoon een slechte variant van de jerrycan.

Dus toen de Britten bij een slag tegen rommel in zuid Afrika de Duitse variant tegenkwamen waren zij onder de indruk. Ze hebben de jerrycan naar Engeland vervoert en kort na het binnenkomen is deze daar in de productie gegaan.

Verschillende jerrycans

In de oorlog werden voornamelijk de 20 liter jerrycans gebruikt. Maar voordat de Britten de jerrycans hadden ontdekt gebruikte hun ronde cilinders van 19L, 38L en 208L. Deze waren niet vlot hanteerbaar dus na de ontdekking bleven ze bij de jerrycan zelf. Het enige verschil wat er was qua jerrycans was de inhoud. Je had jerrycans voor 4 verschillende middelen. Water deze jerrycans hadden en wit kruis op zich geverfd, Rood was voor benzine, geel voor diesel en blauw voor petroleum.

De jerrycan na de oorlog

Tijdens de oorlog werden de jerrycans natuurlijk gebruikt om voertuigen te her vullen met brandstof. Maar na de oorlog werden vele van deze jerrycans gedumpt naast de weg. Het volk pakte vervolgens deze jerrycans voor zelfgebruik of om door te verkopen. De productie van de jerrycans ging ook nog steeds door. Bedrijven kochten de jerrycans verfden ze in hun bedrijfsleuren en gingen deze ook gebruiken.

Nu 80 jaar na de uitvinding gebruiken vele legers de jerrycan nog steeds. De jerrycan heeft vrijwel nog hetzelfde ontwerp als 80 jaar geleden. Vrijwel elk land noemt het de jerrycan behalve de Duitsers die noemen het canister.

Tegenwoordig is de jerrycan ook een onmisbaar item voor lange trips met de auto. Dit om ervoor te zorgen dat je zelf nog reserve brandstof bij hebt. Of om iemand anders te helpen die zelf droog staat met zijn auto.  

Waar kan je een jerrycan kopen?

Tegenwoordig kan je op veel plekken een jerrycan verkrijgen denk aan bijvoorbeeld een bouwmarkt online zoals bol.com of Designed By Man. Je komt ze ook zo nu en dan tegen op een rommelmarkt. Bij de oudere exemplaren staat op de jerrycan nog een jaartal en met een beetje geluk vind je er eentje van tijdens de oorlog deze kunnen veel geld opleveren bij de juiste personen. Ook is dit voor uzelf ook een gaaf collectors item net zoals onze jerrycan bar.  Als je na deze blog interesse hebt gekregen in jerrycans twijfel dan niet en kijk even rond op de site misschien zit er wel wat tussen voor u.

Vind je dit interessant? Deel & like!

Opmerkingen (0)

Schrijf een reactie